Danıştay’ın Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartlarının bazı maddelerini durduğunu belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi Nihat Altay; “bu karar araç sahiplerine olumsuz yansıyabilir”, dedi
Hatırlandığı üzere 1 Haziran 2015’te yürürlüğe giren Zorunlu Trafik Yasası ile trafik sigortasının genel şartlarında köklü bir değişiklik yapılmıştı. Bu değişikliklerin önde gelenleri, trafik kurallarında ağır kusurlu olanlar sigortadan ücret talep edemeyeceği, hasarlı aracın onarımında çıkma parça kullanılabileceği ve araçtaki değer kaybının sigorta şirketinden talep edilebileceği gibi daha pek çok değişiklik yapılmıştı. Bu yasa yürürlüğe girer girmez Türkiye Barolar Birliği, genel şartların iptali için dava açtı. 2 yıla yakın görülen dava geçtiğimiz ayın sonlarına doğru sonuçlandı. Danıştay, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının bazılarının yürütmesini durdurdu.
Danıştay’ın durdurduğu genel şartlarda sigorta şirketlerinin hatalı sigortalıdan artık tazminat talebinde bulunma yolu kapanmış oldu. Yani sigorta şirketi hatalı sürücüden talepte bulunamayacak.
Ufak onarımlar için de değer kaybı talebinde bulunulabilecek. Yani sadece ağır kazalarda vatandaş değer kaybı için müracaat ediyordu. Artık bir vida dahi değişse sigorta şirketinden değer kaybı alınabilecek.
Danıştay’ın diğer bir iptal konusu ise artık sigorta şirketleri çıkma parça kullanamayacağı yönünde oldu. Yani sigorta şirketleri orijinal parça kullanmak zorundalar.
Danıştay’ın bu kararına istinaden trafik sigortası fiyatlarının nasıl etkileneceği tüm kamuoyunun merak ettiği soru oldu. Sigorta şirketlerine, fiyatlarda indirim yapılması için uyarı ve desteklere hız verilmişken, hatta trafik poliçelerinde indirim olmayınca hükümet yeni düzenlemeler yollarını ararken bu kararın araç sahiplerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünenler arasındayım.
Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarına müdahale etmesine rağmen bir türlü düşüremeyen hükümet yetkililerin son hazırlıkları ise Hazine Müsteşarlığı ve sektör temsilcilerinin yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, tüketici dernekleri, tamirciler, taksi, dolmuşçu ve eksperlerin içerisinde bulunduğu kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirerek sigorta fiyatlarını en az % 20 indirmenin yollarını aramak. Bu çalıştay ile komisyon oranlarının indirilmesi, daha az kaza olması, tamir ve tedavi masraflarının düşürülmesi, yolların güvenliğinin artırılması, tedavi ve tamir giderlerinin düşürülmesi gibi yol haritası hazırlanacak.
Bu çalışmalardan bir sonuç çıkar mı bilinmez ancak şu an Zorunlu Trafik Sigorta fiyatlarının el yaktığı ve acil olarak bir sonuca bağlanması gerektiği kaçınılmaz gerçektir.
Nihat Altay
Tüketici Hak Arama Derneği
Genel Başkanı