EPDK tarafından Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ. ile ilgili verilen kararı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse; “tüketicinin elektrik dağıtım firmasına peşkeş çekildiği kararı alanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
4628 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununun 1 maddesi gereğince,”elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması” amaçlanmış, bu amacın gerçekleştirmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu oluşturulmuştur.
Yasa ile verilen görevin odak noktası “tüketici” olmasına rağmen, EPDK’nın bugüne kadarki uygulamaları, tüketici çıkarını korumaktan çok, firmaları kollayan niteliktedir.
Bilindiği gibi ülkemizdeki elektrik dağıtım işi özelleştirme ile yirmibir firmaya devredilmiştir. İhale koşulları arasında, firmalara verilen kayıp-kaçak hedeflerini tutturmaları, hedefin gerisinde kalan firmanın bu miktarı zarar yazması, hedefi aşan firmanın da gelir hanesine kaydetmesi yer almaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından hukuka aykırı olduğu üst düzey bir yargı kararıyla tespit edilmiş olan kayıp-kaçak bedeli olmak üzere, elektrik faturalarındaki tüketici aleyhine uygulamaları görmezden gelen EPDK, skandal niteliğinde yeni bir karara imza atmıştır.
31.08.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan EPDK kararı ile; ülkemizde halen faaliyet gösteren yirmibir elektrik dağıtım firmasından biri olan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ. (VEDAŞ) lehine, diğer yirmi dağıtım firması ve milyonlarca tüketici aleyhine yeni bir durum oluşturulmuştur.
Anılan karara göre, kendisine verilen kayıp-kaçak hedefinin gerisinde kalan VEDAŞ’ın oluşan zararı karşılaması gerekirken, firma tarafından EPDK’ya yapılan başvuru ile “mücbir sebep” gerekçesiyle kayıp-kaçak hedefinin revize edilmesi istenmiş, EPDK tarafından firmanın bu istemi olumlu karşılanarak, kayıp kaçak hedefi geçmişe yönelik olarak revize edilmiştir.
Buna göre; 2013 için % 31,84, 2014 % 26,45, 2015 için % 21.97 olan kayıp-kaçak hedefleri, 2013 için % 38,33, 2014 için % 52,10, 2015 için % 59,68’e revize edilmiştir.
EPDK bu kararı ile verilen hedefi tutturmak için yatırım yapmayan, gerekli mücadeleyi vermeyen VEDAŞ’a torpil geçmekte, bir yandan yirmibir firma arasındaki rekabet ortamını haksız olarak sonlandıracak bir uygulamanın önünü açmakta, öte yandan ve daha önemlisi firmanın tutturamadığı kayıp-kaçak bedeli nedeniyle oluşan faturayı tüketicinin sırtına yüklemektedir.
Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından TBMM’nde verilen soru önergelerine verilen çok sayıdaki yanıtta, 2015 yılından itibaren kayıp-kaçak hedeflerine ulaşılarak, tüketicinin sırtındaki yükün azalacağı belirtilmiş olmasına rağmen, 38 milyon tüketiciye yansıması gereken indirim yerine, yeni bir fatura çıkarılmış olmaktadır.
Yine kayıp-kaçak hedeflerini yerine getiremeyen diğer bazı firmalar da, bu kararı emsal göstererek kayıp-kaçak hedeflerinin geriye doğru revize edilmesini isteyecek ve sonuçta elektrik kullanan tüketici için fatura daha da ağırlaşacaktır.
Hukukun temellerinden olan “geçmişe yürürlü olmama” ilkesini ayaklar altına alan, adı “hedef” olan bir rakamın geriye doğru revize edilmesi gibi skandal karara imza atan EPDK üyeleri hakkında, görevi kötüye kullanma ve kuruluş yasasına aykırı davrandıkları düşüncesiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz.
Suç duyurusuna erişmek için tıklayınız.
Yargının bu konuda üzerine düşeni yapacağına, bir firmayı kollayarak tüketiciyi mağdur eden bu kararı alanlar hakkında gerekli yaptırımları uygulayacağına ilişkin inancımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Murat Köse
0 542 506 86 26
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF)
Genel Başkan Yardımcısı
Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı