Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 81 il valiliğine komşu gürültüsü ile genelge gönderdiğini” belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi Nihat Altay; “Genelgede gürültü yaparak komşusunu rahatsız edenlere 105 TL ceza yazılacak ve tekrarı halinde katlamalı olarak ceza artacak”, dedi
Konutlarda kapı ve pencere kapatma, yürüme, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, öğütücü, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, jeneratör, hidrofor, kompresör, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültüler yaptırımla karşılık bulacak.
Tüketici Hak Arama Derneği olarak bize en çok gelen şikâyetlerin başında hafta sonları sabah erken saatlerde yapılan davul ve zurnalı düğünlerdir. Arayan vatandaşlar “uyumak için bir pazar günü var, onu da uyuyamıyoruz” diyorlar. Üst katta ki daire sakinlerinin çocuklarının yaptıkları yaramazlıktan dolayı doğan gürültü, alt katta ki daire sakinlerini rahatsız ediyor. Bu gürültüden dolayı da çok şikâyet almaktayız. Diğer aldığımız şikayet evlerinde veya bahçelerinde köpek besleyen sakinler.
Kabahatler kanunu madde 36’da gürültü ile alakalı para cezasının zaten olduğunu belirten Altay şöyle devam etti. Dünyanın en iyi yasaları yapılsa dahi denetim ve cezalandırma olmadığı sürece yasa kâğıt üzerinde kalır. Bu genelge yasal düzenlemenin yaşama etkin şekilde geçirilmesine yönelik idari bir karardır. Ve hakkı ile uygulanması gerekir ki bizlerde bu genelgeyi destekliyoruz. Ancak ceza yazmada belediye zabıtaları ile polis ve jandarma ekipleri yetkili olduğundan, daha sonra da ortak yerleri birlikte kullanacak ve devamlı olarak karşılaşacak komşular arasındaki ilişkiye zarar vereceği ve komşuların hasım olabileceğinden dikkatli davranılması gerekir.
Son günlerde genel manada sosyal barışın iç açıcı olmadığını gözlemlemekteyiz. Toplu ulaşım araçlarında şoföre şemsiye ile vuran, şort giydiği için şiddete maruz kalanlar bu konuyu kanıtlamaktadır. Yasaların da önünde olan sosyal barış tam anlamı ile oluşursa, komşular arasında ki gürültü kirliliği de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bireyselliği bencillik olarak algılamayarak, sosyal, kültürel ve ahlaki değerlerimizden kesinlikle vazgeçmemeliyiz.
Nihat Altay
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı