

1 Ocak’tan itibaren meskenler için aylık 150 kilovatsaat üstüne, yani günlük ortalama tüketim 5 kilovatsaat üzerinde ise % 127 zam oranı yansıyacak. Aylık 150 kilovatsaat altında yani günlük ortalama tüketim 5 kilovatsaat altında ise %52 zam oranı yansıyacak.
Öncelikle bu uygulamanın dar gelirli vatandaşlar nezdinde hiç bir faydası olmadığını, hatta yüzde 127 zam oranıyla faturalarının yüksek geleceğini belirtmek isterim. Çünkü görüştüğümüz tüketicilerin yüzde 90’ı aylık 150 kilovatsaatın üzerinde faturalarına yansıma olduğunu belirttiler.
Elektrik Elektronik Mühendislerinin kabaca yaptığı çalışmayı sizlere aktarmak istiyorum. Bir evin elektrik tüketimi ile ilgili olarak günlük, haftalık çalışmanın sonucunda fazla detaya girmeden aylık ortalama fiyatlar şu şekilde çıkarılmış.
– A sınıfı bir buzdolabının enerji tüketimi ortalama günlük 1488 watt, aylık 44.640 kilovatsaate tekabül ediyor. – Çamaşır makinesi elektrik tüketimi aylık ortalama 19.2 kilovatsaattir. – Bulaşık makinesinin ayda 15 defa yıkamada ortalama tüketimi 27 kilovatsaaat. – Fırın, tek pişirmede 1.5 saat kullanılırsa 3.75 kilovatsaat enerji harcar, ayda 8 kez kullanımda 30 kilovatsaat eder. – Haftada 1 saat ütü 2.5 kilovatsaat ediyor, x4 10 kilovatsaattir. – Lcd televizyon günde ortalama 6 saat çalışırsa 50 kilovatsaat, aylık 9 kilovatsaat ediyor. – Bilgisayar günde 3 saat çalışırsa aylık 15.75 kilovatsaat eder. – Evdeki internet için modemin enerji tüketimi aylık 8.64 kilovatsaat. – Telefon şarjı, 5 watt’tan 3 telefon için aylık 1.35 kilovatsaat ediyor. – Aydınlatma, günde 5 saat led kullanılsa ortalama elektrik tüketim değeri 60 watt, ayda 9 kilovatsaat ediyor. – Elektrik süpürgesi ortalama aylık 12 kilovatsaat ediyor.
Bu çalışma günlük tüketimi minimum seviyede tutularak yapılmış. Mesela bulaşık makinesi ayda 15 kezden çok fazla çalıştırılır. Bunun yanında derin dondurucu, klima, davlumbaz, saç kurutma makinesi, ısı pompası, şofben gibi ek giderleri olan cihazlar eklenmemiş. Bu şekilde dahi günlük tüketimin 6,1 kilovatsaat, aylık tüketimin 185 kilovatsaat olduğunu gözlemliyoruz.
Ayrıca tarifeli kademede tüketicinin evinde kullandığı makinelerin en yüksek enerji tasarrufu sağlayan A+++ ürün gruplarından değilde, G sınıfı yani enerji tasarrufu sağlamayan elektrikli ev aletlerini kullananlara haksızlık olmaz mı? Varlıklı bir tüketici yalısında bir oda kullanıyorsa, yoksul olan ve annesi, babası, eşi, çocukları ile yaşayan bir aileden daha düşük elektrik faturası ödeyecek. Bunun gibi pek çok örnek verilebilir.
Buradan çıkardığımız sonuç, kademeli elektrik faturasına getirilen yeni düzenlemenin amacının dar gelirli aileler olmadığı, amaçlanan uygulamanın tasarruf odaklı olduğu anlaşılmaktadır. Ancak ne kadar tasarruf edilirse edilsin yukarıda verdiğim örneklerden yola çıkarak uygulama aylık 250 kilovatsaata çıkarılmadığı sürece ne tasarrufa, nede yoksula hiç bir faydasının olmayacağı gibi sadece kağıt üzerinde yazılan bir çalışma olarak kalacaktır. Yetkililer, yeni bir düzenleme ile kademeli elektrik tarifesinde ki aylık tüketimi 250 kilovatsaate çıkararak, çalışmanın gerçek manada tüketicilere olumlu yansıması sağlanmalıdırlar.
Nihat Altay