Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiler, bir kereye mahsus getirilen özel iletişim vergisinin kalıcı hale geldiğini ve vatandaşın cebinden bu vergi kapsamında milyarlarca lira çıktığını ortaya koydu.
Vatandaş, bu yılın ilk beş ayında 1 milyar 913 milyon liradan fazla özel iletişim vergisi ödedi. 2011 yılından bu yılın Mayıs ayına gelene dek ödenen tutar ise 24,7 milyar lirayı aştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise 2011’de yaptığı bir toplantıda 1999’dan o güne kadar 44 milyar liralık vergi toplandığını ifade etmişti. Konuyu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Şimdiki hükümetin birçok milletvekilinin 2002’den önce kıyasıya eleştirdikleri bu vergi paketi, yine aynı milletvekillerinin oluşturduğu AKP hükümetleri tarafından kalıcı hale getirildi.” dedi.
Binlerce insanın yaşamını yitirdiği Marmara Depremi’nin yıldönümüne bir aydan kısa süre kaldı. Yaşanan afetin ardından getirilen vergiler üzerinden ise yıllar geçti. Depremin yaralarını sarmak için bir kereye mahsus konulan özel iletişim vergisi hala toplanmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiler, bu vergi kalemi kapsamında vatandaştan alınan tutarın büyüyerek devam ettiğini ortaya koyuyor. Bütçeye özel iletişim vergisi kapsamında gelir kaydedilen tutar 2011’de 4 milyar 418 milyon lirayı aştı. Bu rakam 2012’de 4 milyar 480 milyon lira, 2013’te 4 milyar 545 milyon lira, 2014’te 4 milyar 640 milyon lirayı buldu. 2015’te özel iletişim vergisi kapsamında 4 milyar 731 milyon lira toplanırken bu yılın ilk 5 ayında 1 milyar 913 milyon liralık vergi geliri elde edildi. 2011 yılından bu yılın Mayıs ayına gelene dek devletin kasasına giren özel iletişim vergisi tutarı ise 24 milyar 730 milyon 481 bin lira olarak hesaplandı.
DEPREM NEDENİYLE GETİRİLDİ YOLA GİTTİ
1999 depreminden sonra yürürlüğe giren vergilerden toplanan paraların nereye harcandığı tartışma o günden bu yana tartışma konusuydu. 2011 yılında tütün ve sigara kaçakçılığı ile mücadele eylem planını açıkladığı basın toplantısında konuşan dönemin Maliye Bakanı şimdinin ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili bilgi vermişti. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale geldiğini ve Özel Tüketim Vergisi vesaire olduğunu belirten Şimşek, “Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti. Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor.” ifadelerini kullanmıştı.
“RAHMİ KOÇ İLE BEN AYNI VERGİYİ VERİYORUM”
Bilgileri Muhabir Ajans için değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Deprem yaralarını sarmak için 1999 yılından bu yana çıkarılan ek vergiler aradan geçen 16 yıllık süre içinde tamamen kalıcı hale geldi. Şimdiki hükümetin birçok milletvekilinin 2002 den önce kıyasıya eleştirdikleri bu vergi paketi, yine aynı milletvekillerinin oluşturduğu AKP hükümetleri tarafından kalıcı hale getirildi. Bu vergiler dolaylı vergi dediğimiz herkesin, geliri ne olursa olsun aynı miktarda verdiği vergidir. Ülkemizde bu tür vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı yüzde 70’ler civarındadır. Oysaki OECD ülkelerinde bu oran yüzde 25-30’lar seviyesindedir. Bu vergilerin yüksek olmasının en temel sonucu vergi dağılımı adaletini olumsuz yönde etkilemesidir. Çünkü cep telefonunu eline alıp arama yapan Rahmi Koç ile ben aynı vergiyi veriyorum.” ifadelerini kullandı.