

Tarım ve orman bakanlığı dokuz tarım zehirlisini daha yasakladı.
Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatını olumsuz etkileyen tarım zehirlilerinden dokuzu yasaklandı, yedisinin ise kullanımı kısıtlandı.
Günümüzde tarımda “tarım ilacı” olarak kullanılan birçok kimyasalın aslında insana, doğal yaşama ve çevreye zararlı olduğu bilinmekte. Gerçek adıyla “Pestisit” olan bu kimyasallar; dünya genelinde artık yasaklanarak insana, diğer canlılara ve çevreye verdiği zararlar önlenmeye çalışılmaktadır.
Sivil İnsiyatifler Görev Başında…
Son yıllarda, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve baskı gruplarının; hükümetlere uyarıcı, doğal ve sürdürülebilir tarımda çözüm sunan çalışmaları neticesi, pek çok ülke, ABD, AB Ülkeleri ve ülkemizde kırka yakın pestisitin kullanımı yasaklanmıştır.
Ülkemizde de Tüketici Birliği Federasyonu(TBF)’nun da içinde bulunduğu yüzden fazla sivil toplum kuruluşunun girişimiyle başlayan sivil insiyatifin bir araya gelerek, Sivil Toplum Diyaloğu-V Programı kapsamında desteklenen PAN Europe (Avrupa Pestisit Eylem Ağı) ortaklığında yürütülen “Zehirsiz Sofralar Projesi”nin yoğun ve etkin çalışmalarının da etkisiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı konuya duyarlılık göstermiş olup, bu hafta dokuz pestisit (tarım zehiri) etken maddesinin ithalatının 31.01.2020 günü itibariyle yasaklanmasına, yedisinin ise kısıtlanmasına karar verdi.
Yasaklanmaların olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak karşılanmasına rağmen, bakanlığın, çiftçide veya sağlayıcının deposunda bulunduğu varsayımıyla ithalatı ve kullanımı yasaklanan pestisitlerin 30.06.2022’ye kadar göreceli/dereceli kullanımının devamına karar vermesi; tüketici, çevre ve doğal yaşamı koruma amacı güden sivil toplum kuruluş ve insiyatiflerinin tepkisine neden oldu.
Bakanlığın kullanımını yasakladığı pestisitler ile ilgili Bakanlık yasak-kararı yazısı