AVM yasasının yürürlüğe geçirilmesiyle tüketiciyi yakından ilgilendiren konuları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; “yasada olumlu gelişmeler var ancak yeterli değil” dedi.
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştır.
Bu yasada tüketicileri yakından ilgilendiren gelişmeleri değerlendirmek gerekirse; Bazı işletmeler tüketiciyi kandırarak “kapatıyoruz, tadilat veya iş değişikliği nedeniyle zararına satış” gibi hilelere başvuruyor ve bu ilanlar 1 yıl boyunca mağazaların vitrinlerinden silinmiyordu. Ancak bir tarafta kapatıyoruz yazarken diğer tarafta elaman ilanı veren mağazalar dahi var. Yeni yasada kampanyanın süresi; iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres ya da faaliyet konusu değişikliğinde 3 ayı, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyecek olması ve perakende işletmeler, başlangıç ve bitiş süresi belli olmayan indirimler yapamayacak olması olumlu gelişmedir.
AVM’ler haricinde vatandaş aracını park edecek yer çoğu zaman bulamıyor. Yeni yasa da AVM’lere böyle yükümlülük getirmek güzel bir gelişmedir. Başka bir olumlu yanı, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulması ve ortak kullanım alanları, engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçtan dikkate alınarak oluşturulmasıdır.
Alışveriş merkezlerinde, geleneksel, kültürel ya da sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az binde 2’si oranında yer ayrılacak. Bu yerlerin kira bedeli, rayiç bedelinin dörtte birinden fazla olamayacak. Alışveriş merkezlerinde, esnaf ve sanatkar işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer ayrılacak olması bu yasanın en önemli bölümü diyebiliriz. Çünkü Erzurum’a bakın büyük AVM’lerde Oltu taşı ürünleri özellikle tesbih satan yer yok. Ancak yeni yasa ile birlikte artık esnaf ve sanatkarların AVM’lerde yer alacağını düşünüyorum.
Son olarak perakende işletmelerin işleyişleri ve çalışmalarına yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak. Ve perakende ticaret kanununun amacına uygun olarak sorunları tespit etmek, alınacak önlemleri belirlemek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini sağlamak üzere Bakanlığın koordinatörlüğünde Perakendeciler Konseyinin kurulacak olması ilerleyen süreçte meydana gelecek perakende sektörünün sorunlarına çözüm getirecek mi zamanla göreceğiz.
Nihat ALTAY
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı