Whatsapp
HABERLER
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi: Tüketicinin banka borçları alarm seviyesini geçti

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Tüketicinin banka borçları alarm seviyesini geçti” dedi.

Tüketicilerin bankalara olan borçları alarm seviyesine ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayınlanan 2024 Şubat dönemi verilerine göre, tüketiciler 58 milyar lira tutarındaki kredi kartı ve bireysel kredi kart borçlarını ödeyemediler.

 

Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında bir artışa işaret ediyor.

 

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyerek, yasal takibe düşen tüketici sayısı da rekor seviyeye ulaştı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, bankaların vatandaşlardan alacaklarının yılın ilk haftasında 24,9 milyar lira arttığını söyleyerek, bu artışla 2 trilyon 753 milyar liraya çıkan tüketicilerin banka borcu son üç haftada 125 milyar lira arttığını ifade etti.

 

YASAL TAKİBE DÜŞENLERİN SAYISI ARTTI

Yasal takibe düşen vatandaşların sayısı 2023 yılının ilk iki ayında 215 bin iken, bu yılın ilk iki ayında bu rakam yüzde 55 oranında artarak 334 bin kişiye ulaştı. 2024 Şubat ayında, sadece bir aylık dönemde, 179.803 tüketici banka borçlarını ödeyemeyerek yasal takibe düştü.

 

Vatandaşların banka borcunu borçla kapatmaya çalıştıklarını söyleyen, Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Önceki aylarda yapılan çalışmalar ile tüketicilerin bankalara olan borçlarını ödemekte zorlandıkları, borcu borçla çeviriyorlar. Ekonomide yaşanan olumsuzluklar, TCMB tarafından politika faizlerinin sürekli olarak artırılması nedeniyle banka borçlarının, yeniden borçlanarak döndürülmesi olanağının da azaldığı dile getirdik. Milyonlarca insanımızı etkileyecek olan derin borç krizinin önüne geçilmesi için iktidara çağrıda bulunuyoruz” dedi.

İCRA TAKİBİ KATLANARAK ARTIYOR

2023 yılının Ocak- Kasım döneminde 780 bin 650 kişinin bankalara olan bireysel kredi borcunu, 767 bin 663 kişinin ise kredi kartı borcunu temerrüt süresinin de sonuna kadar ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı.

 

Ülkece 2024 yılına icralarla girerken, icra dosyaları adliye koridorlarını doldurmaya başladı. UYAP üzerinden gelen dosyalara her gün yenileri ekleniyor. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Deniz, “ Defalarca kez dile getirdiğimiz endişelerimiz bugün tehlikeli boyutlara ulaştı. Maalesef yüz binlerce ailenin kapısına icra tebligatları gönderilmeye başlandı. İçinde bulunulan koşullar dikkate alındığında, banka borçlarını ödeyemeyerek yasal takibe uğrayacak olan tüketici sayısının çok yakın zamanda milyonlara ulaşacağı açıktır” diye konuştu.

 

“İCRA TAKİBİ TOPLUMSAL BARIŞI TEHDİT DİYOR”

Daha önceki yıllarda uygulandığı gibi ödenememiş veya asgari tutarları ödenen kredi kart ve bireysel kredi borçlarının çok düşük faizle ve uzun vadeli yapılandırılması olanağını getiren yasal düzenlenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Deniz, “Ülke nüfusunun azımsanmayacak bir kısmının ekonomi dışına itileceği bir ortam, toplumsal barış ve huzuru tehdit eder nitelikte olacaktır. Bu nedenle ekonomi yönetiminin bu konuda derhal; 90 gün olan yasal takip süresinin, pandemi döneminde olduğu gibi 180 güne çıkarılması gerekir” uyarısında bulundu.

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/516143/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-tuketicinin-banka-borclari-alarm-seviyesini-gecti

 

 
EKLENME TARİHİ 28 Nisan 2024,

Sosyal Medyada Paylaş

Tüketici Birliği Federasyonu hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close